BanerTest1

Банер

Копие на BanerTest

Банер

Копие на Копие на BanerTest

Банер

Големи идеи за малката баня

 

Ако живеете в просторна и модерна къща, то вероятно сте от щастливците, които могат да се похвалят с просторна и луксозна баня. За всички останали обаче, които живеят в жилищни кооперации, по-голямата баня често е само мечта. Ако сте от втория тип, не бързайте да се отчайвате - има редица дизайнерски трикове, които ще ви помогнат да увеличите обема на това важно помещение, макар и само визуално.
Малка баняХармония в банятаСтил и светлина в банятаСтил и комфорт в банятаЦветна феерия в банятаБанята - лукс и удобство

Първата хубава новина е, че промяната на малките пространства, обикновено изисква минимум средства и време, така че в съвсем кратки срокове вие ще може да се наслаждавате на нов облик и атмосфера в банята.

Основно правило при малките пространства като цяло е, че те не бива да изглеждат тъмни и неподходящо обзаведени.


Използвайте пастелни или неутрални цветове

При избора на цветова схема, препоръчително е да заложите на пастелни и светли тонове. Те ще създадат илюзията за повече пространство, тъй като отразяват светлината по специфичен начин. Нашият съвет е да тонирате в светло не само стените, но вратите и декоративните елементи също.

Създайте илюзия за височина

С малък трик можете да придадете по-голяма височина на тавана, отколкото е тя в действителност. За целта, там където се срещат тавана и стената, е добре да използвате декоративен корниз. Той може да бъде от полиуретан, от светло дърво, дори фриз от тапетна хартия. Това решение ще привлича погледа нагоре, което ще създаде усещането за по-голяма височина. Вертикално разположени шарки или райета също допринасят за оптичното издължаване на банята, но при условие, че са съвсем фини.

Използвайте рефлекторни повърхности

Огледалата създават илюзията за пространство. Всъщност две противоположно поставени огледала дават усещането за безкрайност, така че не пропускайте да използвате този трик. Съветът ни е по възможност да поставите огледалото върху най-дългата стена, защото така отразяваната част ще е по-голяма.

Използвайте практично прозореца

При малките помещения правилото е едно - семплото е по-доброто решение. При наличието на прозорец избягвайте крайни подходи като затъмняване със завеси и пердета. По възможност не ограничавайте притока на светлина, тъй като тя ще придаде по-голяма лекота и свежест на атмосферата. В краен случай може да добавите малки перденца или щори, но така че да има възможност да ги дърпате вертикално или странично.

Вместо прозорец можете да използвате стъклени тухли, които да бъдат разположени хоризонтално или вертикално.

Премахнете хаоса

Изключително важно при малките пространства е да не допускате появата на хаос. За да го избегнете използвайте полици или шкафчета, в които да прибирате всичките си тоалетни принадлежности, така че те да бъдат скрити от погледа.

Намалете присъствието на статични мебели

Трудноподвижните мебели допълнително засилват усещането за теснота. Съветът ни е да избягвате обемните санитарни елементи, защото те допълнително отнемат от пространството. Ако не ползвате ваната редовно, добре е да я заместите с практична душ кабина, при която поддушовото корито може да бъде по-дълбоко от стандартното.

Използвайте подова настилка със светъл цвят

Ако в момента това не е възможно, то просто използвайте килимче за баня със светъл пастелен цвят.

Премахнете всички стърчащи и висящи детайли

Голямото количество етажерки, полици и лавици по стените привличат погледа върху себе си и така допълнително създават усещането за теснота и ограниченост на банята. За предпочитане е един единствен шкаф, в който да съхранявате дребните детайли и вещи.

Използвайте прозрачни стъклени повърхности

Препоръчително е преградните стени за душа или ваната да бъдат от прозрачно стъкло или пластмаса, отколкото от матирани такива. Причината е, че те ще позволят на погледа да се "дв ижи" по цялата дълбочина на банята като така ще внушите чувството за повече простор.

Източник