BanerTest1

Банер

Копие на BanerTest

Банер

Копие на Копие на BanerTest

Банер

Добре Дошли

Kожените мебели

Несъмнено естествената кожа е най-здравата материя за тапициране – тя издържа 4 – 5 пъти по-дълго от всякакви други тъкани. Не гори, не се напуква, не се бели, устойчива е на топлина и слънце, с времето става все по-елегантна и мека и цветът й не избледнява.


Накратко, закупуването на кожена мебел трудно може да се окаже грешка, но инвестицията си заслужава да се осведомите добре, преди да купите. Имайте предвид следните основни показатели:


Категория
Категорията е най-важният показател за качеството на кожата, както и за нейната издръжливост и цена. Производителите и търговците използват сходна терминология, което улеснява избора на купувача. Лицевата част на кожата – тази, която е била външният слой, е за предпочитане. Тя е била изложена на природните стихии, следователно е най-здрава и съответно по-скъпа от по-вътрешния слой. Лицевите кожи се категоризират в зависимост от начина, по който се били обработени.


Анилиновата кожа се накисва в анилинова боя и не подлежи на третиране с други химикали. Получава се изключително качествена и мека кожа. Полуанилиновите кожи са допълнително обработени с багрила, които им дават по-добра защита срещу петна или избледняване. Боядисаните или пигментирани кожи са напълно преработени като цвят. Те са по-твърди, но по-евтини и по-устойчиви на замърсяване.


Довършителна обработка
Кожи, които нямат никакви белези, се срещат много рядко и са високо ценени. Повечето анилинови кожи имат различни бръчки и белези, които допринасят за естествената им красота. Имайте предвид, че багрилата или други химикали не винаги са недостатък. Всъщност, ако предпочитате по-постоянен цвят, необработените анилинови кожи може би не са най-добрият избор. В този смисъл, “най-добрата” кожа не е задължително най-подходящата за вас.


Текстура
Освен горепосочените разлики в качеството на кожата, съществуват и разновидности, които са резултат от различни техники на третиране:


Набукът се получава от лицева кожа и е по-траен от велура. Той се обработва със специален химикал, който го прави по-устойчив на замърсяване от другите анилинови кожи. Велурът прилича на набук, но е направен от по-малко издръжливи слоеве от вътрешната част на кожата. Върху кожата могат да се щамповат различни десени, като по този начин се получава разнообразие от видове.

И не на последно място, след като вече сте закупили кожени мебели, има няколко основни правила, които трябва да се спазват, ако искате да ги поддържате в добро състояние:

Поставете ги далеч от източници на топлина (радиатор, камина, печка), които биха изсушили кожата. Трябва да има поне половин метър разстояние между тях.


Не излагайте кожените мебели на пряка слънчева светлина, от която цветът им, макар и бавно, би избледнял.
Почиствайте ги редовно с прахосмукачка.


Ако случайно ги замърсите с някаква течност, попийте я незабавно.


Ползвайте редовно подходящи почистващи препарати, за да поддържате кожата мека и чиста.

Източник