BanerTest1

Банер

Копие на BanerTest

Банер

Копие на Копие на BanerTest

Банер

Добре Дошли

Защо плетени мебели?

В различни страни хората отдавна използват плетени изделия, защото почти навсякъде по света растат растения, частите на които могат да се използват за плетене (клони, корени и листа). При това брането и обработването им не са тежки и трудни, даже жени и деца се занимават с плетене на кошници, сандъци, кутии и др., които се използват в домакинството.

 

 

Плетените мебели са се появили в занаятчийските квартали на Древен Рим, сандъкът е техният прародител, те са били по-достъпни и по-евтини от дървените мебели. Но скоро и патрициите са оценили достойнствата на плетените мебели, използвали са плетено покритие за седалките на пейките и диваните. Това е било много удобно, и никой не се учудвал, когато пейка с дърворезба от розово дърво е била покрита с плетено платно, като на плебеите.

Съществуват различни видове плетене, но се различават преди всичко по вида на използваните материали. За най-здрави и дълговечни, а затова и най-разпространени се смятат мебелите, изплетени от лианите на ротанговата палма. Тези мебели издържат силни натоварвания, висока влажност на въздуха, резки промени на температурата. В Европа ротанговите мебели са попаднали с началото на епохата на колониалните завоевания. В горещият климат европейците са успели да оценят предимствата на плетените мебели, а като са се връщали у дома за носили със себе си плетени мебели като екзотичен подарък за своите близки. Първи тези свойства на ротанга са оценили англичаните. На верандите и терасите на техните домове са се появили плетени кресла, люлеещи се столове, пейки и дивани. След това цяла Европа е била покорена от тези здрави и леки мебели. Модата им ту се е разпалвала, ту е утихвала, но плетените мебели никога не са изчезвали напълно от европейските интериори.

Преди плетенето, ротанга се почиства от кората, той става равен и гладък. Накисват лианите или ги обработват с пара, за да им предадат желаната форма и извивка. През последните години ротанговите мебели се боядисват с бяла боя или се покриват с тъмен лак. Върбата – дърво, което расте в северното полушарие. Притежава гъвкави, гладки и блестящи пръти. От върба предците ни са плели кошници, кошове, бебешки люлки, сандъци. Но върбата не е толкова декоративна и в градските апартаменти се използва основно за разнообразни кошници.


В наше време плетените мебели са отново актуални, и в най-престижните мебелни салони са представени мебели за дома, градината, и даже за офиса. Най-популярни среди тези изделия са диваните и креслата, етажерките и холните маси.

При това плетените мебели могат да се впишат в различните стилове на интериора. Ротанговие мебели за градски апартаменти (за разлика от градинските) са изгубили колониалния си привкус. Сега ротанга се използва съчетан с други материали: масивна дървесина, стъкло, пластмаса и кожа.

Традиционните, изцяло плетени мебели в съвременния интериор често се използват за контраст с изкуствените материали, обилието от стъкло, светло дърво и метал. Трябва да се отбележи, че плетените дивани и кресла, предназначени за градската обстановка, често се покриват с меки възглавници, с калъфки от естествени материи – памук или лен, да се седи върху такива мебели е по-удобно, а калъфите могат да се перат. Освен това плата подчертава красотата на плетеното платно, даже изработено от най-груби материали. Почистването на плетените мебели е изключително лесно. Освен прането на калъфите от плат, диваните и креслата се почистват с четка. А прахът между прътите се почиства с прахосмукачка. След почистването повърхността им се обработва с качествен препарат за полирани мебели – тогава те задълго ще запазят своята гъвкавост и блясък.

 

 

 

 

 

 

Източник